افزایش موج مطالبات گروههای مختلف اجتماعی برای محاکمه سران و عوامل آشوبهای اخیر، نکته قابل تأملی است که بر مبنای آن دستگاه قضایی و متولیان امرقضا درمحاکمه مرتکبان «جرم بزرگ» و مجازات مباشران و معاونان آن باید از رهگذرقوانین و رهنمودهای مقام معظم رهبری، آیینه تمام نمای مطالبات مردمی و قانون اساسی باشند.
بیانیههای مختلف نهادهای اجتماعی بویژه نامه اخیر201 تشکل دانشجویی خطاب به رئیس دستگاه قضایی درمورد محاکمه سران فتنه و نیز بیانیه اخیر177 نماینده مجلس شورای اسلامی و درخواست آنها برای برخورد قاطعانه مراجع قانونی و قضایی با عناصر آشوبطلب، مواردی از افزایش دامنه این مطالبه عمومی است.
درباره اوجگیری این موج عدالتخواهی در فضای سیاسی و اجتماعی کشور نکاتی چند قابل تامل به نظر میرسد:
الف ) درشرایط کنونی که ملت ایران با نشاط انقلابی، گفتمان عدالتخواهی را انتخاب کرده و سران فتنه درتمامی پروژههای خود بویژه در روز 13 آبان با شکست بزرگ روبهرو شدهاند و از طرفی مقام معظم رهبری (مدظله)، زیرسوال بردن اصل انتخابات را « جرم بزرگ» دانستند و مطالبات اجتماعی برای محاکمه سران فتنه افزایش یافته، طبیعی است که عوامل پشت پرده انتخابات و آمران اغتشاش در ادامه تحرکات زیر زمینی خود جز مظلومنمایی، قهرمانسازی، نمادسازی و تحرکات عاطفی، چارهای دیگر ندارند.
نوع حضور اخیر سران فتنه در برابراذهان عمومی و «خودزنی سیاسی» آنها نشان از آن دارد که برخی از آنان درپی آنند تا از خود قهرمان سیاسی بسازند! حضور حاشیهساز مهدی کروبی در نمایشگاه مطبوعات، مواضع میرحسین موسوی در آستانه سیزده آبان و یا شایعه کنارهگیری او از پست ریاست فرهنگستان هنر، مصادیقی از بهرهگیری این تاکتیک هاست.
ب ) از جانب دیگر، جرمهای بزرگی علیه نظام اسلامی وامنیت ملی و حقوق عمومی اتفاق افتاده است. به اعتراف خود متهمان در دادگاههای علنی مواردی چون: برگزاری تجمعات غیرقانونی، تحریک و تهییج مردم، ورود به صحنه آشوبهای پس از انتخابات، طرح بمبگذاری در حوزههای رایگیری انتخابات ریاست جمهوری، تلاش برای تضعیف نظام اسلامی از برنامههایی بوده که توسط عوامل کودتای مخملی طراحی شده، برخی عقیم مانده و برخی دیگر علیه نظام و انقلاب اسلامی انجام گرفته است (حمله به مراکز نظامی با سلاح گرم و سرد و بمبهای آتشزا، حمله به مراکز دولتی و به آتش کشیدن آنها، تخریب اموال عمومی، ایجاد رعب و وحشت در بین مردم، ضرب و شتم مأمورین انتظامی و امنیتی، ضرب و شتم شهروندان، تخریب اموال شخصی مردم، تهیه گزارش برای رسانههای بیگانه و دشمن، توزیع شبنامه علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی و ...)
در جریان دادگاههای علنی برخی از تئوری پردازان جریان مغلوب انتخابات، در رسانه ملی پرده از حقایقی برداشتند و نزدیکان میرحسین موسوی و مهدی کروبی (ابطحی، عطریانفر و حجاریان) ضمن پذیرش اتهامات نهایتاً با توبهای سیاسی به قانون و رای مردم تمکین نموده و ازپیشگاه ملت شریف ایران عذرخواهی کردند. اما نکته مهم آن است که بسیاری از متهمان با عوض کردن جای متهم و شاکی و نام بردن از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و مهدی هاشمی به عنوان عوامل اصلی اغتشاش، محاکمه آنها را خواستارشدند و ادعا کردند که آنها آمران اصلی این اغتشاشات هستند. بدینترتیب خود متهمان نیز خواستارمحاکمه سران فتنه هستند.
حال با نظربر اینکه دادگاههای عوامل اغتشاش با رعایت کامل حقوق متهم و عاری ازهرگونه فشار سیاسی و به صورت علنی برگزارشده است و از سویی موج شکل گیری و افزایش مطالبات اجتماعی نسبت به محاکمه و مجازات سران اغتشاش به یک مطالبه عمومی در فضای کشور تبدیل شده است، دو نوع محاکمه باید فراروی عوامل فتنه و سران جنبش مخملی قرار گیرد.
1- محاکمه قضایی وقانونی: اصل قانونی محاکمه مجرم ( سران اغتشاش) یک مسأله قضایی و در حیطه تکالیف و اختیارات قوهقضائیه براساس قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری و مدنی است که درشرایطی مناسب بایستی به صورت قاطع تحقق یابد.
2- محاکمه اجتماعی و سیاسی: اکنون جرمهای میرحسین موسوی و مهدی کروبی و مهدی هاشمی در اذهان عمومی و تاریخ سیاسی کشور ثبت و ضبط شده و محاکمه سیاسی آنها از سوی گروهها و نهادهای مختلف اجتماعی واحزاب و رسانهها تبدیل به یک مطالبه عمومی شده است.
ضمن آنکه تأکید میشود در هر دو صورت، روز داوری نزدیک است. امید آن میرود متولیان حوزههای قضایی، انتظامی و امنیتی با تحلیل واقعیات و مطالبات جامعه زمینه را برای« محاکمه بزرگ» آماده سازند.
-- مهدی امامقلی